Kolme toivomustasi tulee toteutumaan! Mitä saisi olla?

“Kolme toivomusta” on alun perin humoristinen satu, jossa on opetus: Voisit saada aika paljon siitä, mitä todella haluat, jos et aina onnistuisi sössimään valinnoissa, joista sitten pääasiassa syytät muita. Sellaista on ihmisyys.

Toivomusten rajaaminen kolmeen sisältää paljon viisautta. Haluamme koko ajan valtavasti kaikkea – olennainen häviää. Jossittelemme: ennen kuin saan tai tapahtuu sitä tai tätä, niin mikään ei ole mitään. Tai toivomme vain yhtenä möykkynä “onnellisuutta”, jota emme kykene palastelemaan teoiksi, joista ottaisimme itse vastuun. Yritetään nyt kuitenkin!

Olen FM Mirka Seppänen ja toimin yrityksessäni Dramastossa valmentajana ja kouluttajana. Valmennukseni perusta on kasvatustieteessä ja kognitiivisessa käyttäytymisterapiassa, joihin integroin tavoitteesta riippuen taideterapeuttisia menetelmiä (luova kirjoittaminen ja kirjallisuusterapia), toiminnallisuutta (draamapedagogiikka, NLP) tai kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin valmennusta (ravinnon, liikkumisen, unen ja palautumisen osa-alueet).

Autan siis ihmisiä löytämään itselleen toimivia keinoja rakentaa omasta elämästä tai työstä mielekkäämpää. Työkalut liittyvät tilanteen jäsentämiseen, arvojen kirkastamiseen, tavoitteiden asettamiseen ja saavuttamiseen, motivoitumiseen sekä esteiden voittamiseen. Lähtötilanteena voi olla esim. itsensä tai tiimityön kehittäminen, elämäntapamuutosten tarve, stressinhallinta, jännittäminen tai pitkittynyt ahdistuksen ja masentuneisuuden kokemus.

Blogissa viittaan toisinaan teoriaan tai työssä tekemiini havaintoihin. Erotan nämä tekstit kuitenkin työstäni: Pidän vapauden kirjoitella vähemmän tieteellisesti ja mistä tahansa mieleen juolahtavista aiheista, jotka jotenkin liittyvät toiveisiin ja pyrkimyksiin. Välillä pohdiskelen myös sitä, mitä itselleni kuuluu.